LogPoint logotyp, länk till startsidan
LogPoint logotyp, länk till startsidan

Sammanfattning seminarium om solkraft - för dig som inte var där!

Sammanfattning från solseminarium

Den 6 februari hölls ett seminarium om solceller och solenergi på LogPoint. Vi sammanfattar förmiddagen för dig som inte kunde vara med och som är nyfiken på solenergi till ditt företag!

En solig trend

Otto Hedenmo, Projektledare Solkraft, Länsstyrelsen i Jönköping, inledde med att berätta om soltrenden i Sverige. Solkraftsinstallationerna ökar mer och mer – under 2017 ökade de med hela 84 % i Jönköpings län. Denna trend är ett måste om vi ska nå Energimyndighetens förslag på 5-10 % solkraft (av den totala 100% förnyelsebara energin) till 2040. Idag är mängden solel i elnätet endast 0,2 %.

Investeringsstöd till dig som köper solceller

Otto Hedenmo förklarade också att den som investerar i solceller kan få ett statligt stöd på 30 % av totalkostnaden. Ett tips är att skicka in ansökan om investeringsstöd till Länsstyrelsen så fort du fått in din första offert. Då sparar du eventuellt lite tid och några platser i den kö som man måste stå i innan stödet kan betalas ut.

Här kan du läsa mer om det stöd du kan få i samband med investering i solceller.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Det kan vara bra att veta att anläggningar med en installerad effekt under 255 kW inte behöver betala skatt för den el som produceras och förbrukas i den egna fastigheten.

Är taket lämpligt?

Richard Lantz från Swede Energy Power Solution, Huskvarna, var också på plats och gav tips om vilken typ av tak och anläggning som fungerar bäst för solceller. Platta tak med riktning mot söder är allra lämpligast. Det är dessutom särskilt fördelaktigt om en anläggning har stor elförbrukning sommartid.

Här finns en checklista ytterligare saker att tänka på inför investering i solceller!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Solseminariet hölls den 6 februari 2018 på Elgiganten, Torsvik, och arrangerades av Klimatrådet (Länsstyrelsen i Jönköping) tillsammans med Elgiganten Logistik AB och LogPoint South Sweden.


Kontakta gärna Otto Hedenmo, Länsstyrelsen i Jönköping, på tel. 010-22 36 473 vid ytterligare frågor om solkraft!