LogPoint logotyp, länk till startsidan
LogPoint logotyp, länk till startsidan

Skärmklipp från sändningen. Här ser vi moderator Jessica Alaniesse Karlsson (Jönköping Energi) i samtal med LBNs ordförande Jeanette Hagberg (IKEA).

Sammandrag från LBN’s morgonmöte och årsmöte 2021

Den 10 mars höll LogPoint Business Network - företagarföreningen på LogPoint i ett helt digitalt, live-sänt morgonmöte. Temat för mötet var ”Fossilfria bränslen och elektrifiering med lokalt fokus”. Direkt efter mötet hölls även LBNs årmöte.

Jessica Alaniesse Karlsson från Jönköping Energi var moderator under mötet och höll ihop samtalen med alla gäster. Representanter från SMUAB, Jönköpings kommun, Energikontoret Norra Småland, Elgiganten, PostNord, Jönköping Energi, Logicenter och Atteviks Lastvagnar deltog i tur och ordning och berättade om sina initiativ och utmaningar kring att ställa om till mer hållbara transporter för gods.

Ta del av hela sändningen och alla inspirerande initiativ, tankar och tips här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fossilfria drivmedel är framtiden

Jönköping Energi AB och Energikontoret Norra Småland gav oss mer insikt i sina arbeten med att underlätta för en omställning till fossilfria drivmedel (främst el och vätgas diskuterades) i Jönköping. De gav oss också vissa konkreta tips på vad vi kan göra och tänka på om man är nyfiken på att ställa om till el eller vätgas.

Gemensam nämnare: Samverkan!

Den största gemensamma nämnaren som nästan alla gäster nämnde var det stora behovet att samverka med andra aktörer och söka partners för att kunna prova fossilfria alternativ för den tunga trafiken. Den stora omställningen till fossilfria transporter är inget man klarar av att göra helt själv, utan alla har nytta av att hjälpas åt.

Karin Sjövall, Head of Sustainability på Logiscenter, tipsade till exempel om att försöka tänka lite bredare kring samarbetena. Hennes uppmaning var att inte vara rädd att även samarbeta med till exempel konkurrenter eller leverantörer. Klimatfrågan är så akut att vi inte har tid att lösa problemen själva eller uppfinna hjulen på nytt.

Elin Petterson från Elgiganten pratade även om att de tror på att ha en långsiktig relation med sina transportörer så att de helt enkelt vågar testa att ställa om och satsa på mer hållbara transporter.

Potential i planering och effektivisering av logistiken

Sofia Leffler Moberg från PostNord, gjorde oss även uppmärksamma på att det inte bara handlar om drivmedlet, utan att också finns en otroligt stor potential i hur man planerar och effektiviserar logistiken. Mattias Forsell på Atteviks lastvagnar var inne på samma spår och skickade med oss de kloka orden ”Det gods som inte transporteras alls är det som är mest hållbart” och syftade då bland annat på hur väl man kan fylla lastbilarna.

LogPoint Business Networks årsmöte

Direkt efter morgonmötet höll LBN i sitt årsmöte. På mötet beslutades det bland annat att Jeanette Hagberg (IKEA) fortsätter som ordförande i föreningen ytterligare ett år, samt att medlemsavgifterna är samma även nästföljande år.

Läs mer om LogPoint Business Network här.