LogPoint logotyp, länk till startsidan
LogPoint logotyp, länk till startsidan

Bild på den 48 kvadratmeter stora butiken - en rektangulär byggnad inklädd i vit träpanel. 

Ny matbutik öppnar på LogPoint

Bild på hyllor i matbutik med matvaror på. Bland annat syns pasta, ketchup, mjöl, socker, konserver mm.

Varorna presenteras på hyllor, precis som i en "vanlig" butik.

Den 1 oktober 2020 öppnar Automat på Torsvik, LogPoint. En helt obemannad matbutik som är öppen dygnet runt. Franchise-tagaren Lena Johansson berättar om hur hon fick idén och varför Torsvik är det perfekta läget för butiken.

Den 1:a oktober är det äntligen dags för Torsvik och LogPoint South Sweden att få sin första mataffär. Butiken Automat, som redan finns på ett par ställen i Sverige, är en liten livsmedelsbutik som drivs helt obemannat. Den 48 kvadratmeter stora butiken ligger på Kylvägen 4, och delar parkering med Annes Husman, Friskis och Torsvik Padel.

Sortiment och pris

I butiken hittar man runt 900 artiklar inom bland annat bröd, frukt och grönt, mejeri, bak, läsk, chips, godis samt frysta och färska middagslådor. Lokala produkter är också något man jobbar mycket med i Automat-butikerna. Tack vare att butiken är obemannad kan priserna hållas på en god nivå och är jämförbara med närbutiker från större kedjor som ligger inne i stadskärnan.

Porträtt bild på Lena Johansson. Lena har ljust hår, en grå poncho och står med armarna i kors.

Lena Johansson, franchisetagare för den nya butiken.

Lena Johansson blev såld på idén

Bakom satsningen på LogPoint står franchise-tagaren Lena Johansson som kommer driva butiken tillsammans med sin son Erik, vid sidan av hennes jobb på NCC.

Idéen om att franchisa en Automat-butik fick hon i februari 2019 när hon läste ett reportage om Automats koncept och en ny liten butik i Linköping. I reportaget stod det också att man kunde kontakta grundaren av Automat om man var intresserad av att bli franchise-tagare.

- Jag blev helt såld på idén och skickade iväg ett mail. I juli 2019 fick jag första samtalet och sedan dess har jag varit på språng med planering inför en butik, berättar Lena.

Första Automat-butiken i landet som är öppen dygnet runt

Att det just skulle bli på Torsvik och LogPoint som Lena ville öppna sin butik föll sig naturligt:

- Jag har tidigare själv jobbat flera år ute på Torsvik, och då saknade jag verkligen en butik man snabbt kunde stanna till vid och handla på väg hem från jobbet. Att handla blev alltid så tidskrävande när man behövde ta sig in till stan, genom alla bilköer, för att köpa mjölk eller något litet till middagen.

Butiken på Torsvik kommer vara den första i landet som öppnar på ett logistik- och industriområde och blir dessutom den första att ha öppet dygnet runt för att passa alla som jobbar på oregelbundna tider.

Bild på självskanningskassa där en burk med tomatsås skannas in.

Butiken låses upp med Bank-ID och betalning sker via en självskannings-kassa.

Hur funkar allt rent praktiskt?

Hur kan en obemannad butik fungera rent praktiskt och säkerhetsmässigt? Jo, butiken är låst tills man som kund låser upp och loggar in med sitt mobila Bank-ID utifrån. Inne i butiken finns alla varor presenterade på hyllor och kyl/frys och man plockar i sin korg som i vilken affär som helst. Betalning sker i en enkel självskanningskassa. Övervakningskameror finns på plats för säkerheten.

- Vad jag vet är detta den första obemannade butiken som öppnar i Jönköping och det känns så kul och spännande. Jag håller tummarna för att de som rör sig i området kommer gilla den lilla butiken och komma med förslag på varor som de önskar ska finnas i sortimentet, säger Lena och ler.

Stort lycka till i starten önskar vi Lena Johansson och Automat!